Zdrowe odżywianie podczas ciąży jest bardzo istotne nie tylko dla kobiety, ale także dla jej nienarodzonego jeszcze dziecka. Dlatego dieta przyszłej mamy powinna być odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa. Na pewno będzie to miało korzystny wpływ na wzrost i rozwój dziecka. W ciąży wcale nie musimy spożywać znacznie większej ilości pokarmów niż normalnie. Wystarczy, że wybierzemy pełnowartościowe produkty, które w zupełności pokryją dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze , witaminy i minerały. To kobieta decyduje co spożyje i to na niej spoczywa obowiązek mądrego wyboru pokarmów.

Różnorodność to podstawa

Dieta każdego powinna być zbilansowana i różnorodna, zwłaszcza przyszłej mamy. Pozwoli to na dostarczenie organizmowi całej gammy potrzebnych składników. Co bardzo korzystnie wpłynie na rozwój dziecka. Zwłaszcza w diecie nie powinno zabraknąć kwasów Omega -3 oraz kwasu DHA, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz narządu wzroku u płodu. Na talerzu nie może zabraknąć produktów zawierających żelazo. Bierze ona udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek i jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym dla każdego. Witamina A także odgrywa istotną rolę w diecie przyszłej mamy. Retinol bierze udział w rozwoju komórek rozrodczych, korzystnie wpływa na wzrok oraz wpływa korzystnie na stan naszej skóry. Jednak witamina ta powinna znajdować się na odpowiednim poziomie w naszym organizmie. Nie tylko jej niedobór jest dla nas niekorzystny, ale również jej nadmiar, który może doprowadzić nawet do zatrucia organizmu.

Jedz regularnie

Spożywanie regularne posiłków to zdrowy nawyk, który powinien towarzyszyć każdemu z nas na każdym etapie życia. Jednak bardzo często ( życie w pośpiechu) jemy niestety nieregularnie. Spożywamy mniej posiłków, ale za to bardziej obfitych, co niestety nie wpływa dobrze na nasz układ pokarmowy. Zaleca się spożywać około 5 posiłków dziennie w odstępach nie większych niż ok. 3 h. Posiłki te nie będą wtedy tak bardzo obfite i tym samym nie będą obciążały układu trawiennego.

Śniadanie – energia na początek dnia

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. Powinno być jedzone nie później niż godzinę po wstaniu. To zastrzyk energii, aby w pełni sił i witalności zacząć nowy dzień oraz pobudzić nasz układ trawienny do pracy. Powinno być pełnowartościowe i sycące. Oto kilka pysznych i łatwych w przygotowaniu śniadań, które idealnie sprawdzą się w diecie przyszłych mam.

1. Kanapki na zdrowo.

Składniki:
• 4 małe kromki chleba razowego
• Serek biały miałki
• Rzodkiewka
• Szczypiorek
• Sól/pieprz
• Łosoś wędzony w plastrach
• Papryka żółta
• Pomidorki koktajlowe
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 pomarańcza
• Zielona herbata
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Do miseczki dajemy serek, wrzucamy pokrojoną żółtą paprykę i dodajemy jogurt naturalny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej masy. Na talerzu układamy kromki chleba razowego i smarujemy serkiem, który wcześniej przygotowaliśmy. Plaster łososia kroimy na pół i układamy na kanapce. Pomidorki koktajlowe przekrawamy i dajemy na kanapkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy i posypujemy kanapkę. Pomarańcza obieramy ze skórki i układamy ćwiartki na talerzu. Do tak przygotowanego śniadania zaparzamy zieloną herbatę. Smacznego.

2. Jajecznica z warzywami

Składniki:
• 2 jajka
• 3 pieczarki
• 2 plasterki szynki drobiowej
• 6 pomidorków koktajlowych
• Szczypiorek
• ¼ cebuli czerwonej
• Oliwa z oliwek
• Sól/pieprz
• 2 kromki chleba żytniego
• 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę także obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pieczarki i cebulę i podsmażamy. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Pomidorki przekrawamy i też podsmażamy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Wlewamy na patelnię ciągle mieszając. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy, posypujemy nim jajecznicę. Chleb smarujemy masłem. Smacznego.

3. Omlet

Składniki:
• 2 jajka
• 1 łyżeczka płatków jaglanych
• 2 łyżeczki mąki razowej
• Sól/pieprz
• 8 pomidorków koktajlowych
• Garść rukoli
• 200 ml soku ze świeżych pomarańczy
• Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy płatki jaglane, sól, pieprz i mąkę razową. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę , następnie wylewamy na nią powstałą masę. Smażymy około 1 minuty z obu stron. Pomidorki przekrawamy na pół. Usmażonego omleta przekładamy na talerz, układamy na nim pomidorki i posypujemy rukolą. Do picia przygotowujemy 200 ml soku ze świeżych pomarańczy. Smacznego.

4. Jaglanka na słodko

Składniki:
• 4 łyżki płatków jaglanych
• 200 ml
• Banan
• ¼ szklanki borówek
• ¼ łyżeczki kristolu
Przygotowanie:
Płatki jaglane gotujemy na mleku z dodatkiem kristolu. banana kroimy w plasterki. Ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczki , dodajemy banana i borówki. Smacznego.

5. Koktajl

Składniki:
• 100 gram jagód
• 100 gram czarnej porzeczki
• Jogurt 150 g
• 1 łyżeczka siemię lniane
• 1 łyżeczka miodu
• 2 kromki chleba grahama
• ½ awokado
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wrzucamy jagody, porzeczki, jogurt , miód oraz siemię lniane. Wszystko razem blendujemy. Kromki smarujemy awokado. Koktajl przelewamy do szklanki i spożywamy z kromkami. Smacznego.